Hip Hop Magazín

Hudba

Rapper PHILIPSKI o sobě dává vědět novým EP UMĚNÍ KDY NEVÍŠ

3.10.2024

Rapper PHILIPSKI o sobě dává vědět novým EP UMĚNÍ KDY NEVÍŠ

Ptáš se o kom je řeč a co za „umění“ máme na mysli? Všechny odpovědi pro tebe máme! Pohodlně se usaď a níže se prokousej jak textem, tak třešničkou v podobě poslechu nového fresh EP.

Kdo je Philipski? Kreativní tvůrce pocházející z východočeských Teplic nad Metují, aktuálně žijící v Praze. S rapem se veřejnosti představil v roce 2020 svým debutovým EP „BOY“, které se neslo v čistě boombapovém rytmu. Své druhé EP s názvem „EP volá domů“ nahrával už u Gesta v Booth studiu v roce 2022. Zde už si pohrává s modernějším zvukem a aktuálně se jeho tvorba nedá lehce zaškatulkovat. Experimentuje jak s boombapem, modernějším trapovým zvukem, tak například i s reggae a dalšími žánry.

Philipski se nevěnuje pouze rapu, živí se jako grafický designér, přes deset let byl aktivním ve sportovní disciplíně slackline a mimo jiné je zakladatelem a administrátorem veřejně známého projektu grafický odpad.

EP „Umění kdy nevíš“ vyšlo 29. 9. 2024, přibližně dva roky od vydání předchozího projektu „EP volá domů“. Obsahuje 6 skladeb a stylově se drží modernějšího zvuku, než minulé projekty. Všechny beaty má na starosti Abster Prod.

Na featech se objevuje Gesto Booth, tedy Philipskiho rapový parťák se kterým jezdí společně koncerty a také je tvůrce Booth studia, kde bylo celé toto EP nahráno. Gesto Booth se také postaral o kompletní zvuk, tedy mix a master celého EP. Dále pak DJ Shamanitoo, který okořenil Philipskimu skrečema už několikátý track. Na hood skladbě 3O3 se objevuje BRN aka Brajen z východočeského Broumova. Na této skladbě dvojice oslavuje silnici číslo 303, která vede z Náchoda do Broumova a vede tak skrze jejich okres.

Na skladbě Rainy Prague se objevuje Pats Nichols, rapper z Norska. Tato skladba byla společně napsána po procházce po podzimní zapršené Praze a přesně o tom je. Na skladbě Palo Santo je na featu Malej Péťa, který se přesně do tohoto moodu hodí, jelikož tvoří podobně melancholickou hudbu. Refrén okořenil svým umem všestranný muzikant Kirill Yakovlev.

„Tolik featů v plánu původně nebylo, ale nějak se to tak samo přirozeně stalo. Období při tvorbě těchto skladeb bylo plné koncertů a setkávání s lidmy. Z toho to tak nějak celé vyplynulo.“

K titulní skladbě vyšel videoklip, který mají na starosti Jan Michalík a Karel Moravec. Natáčení probíhalo na statku ve Střednicích nedaleko Mělníka.

 

 


    Written by:



    Leave a comment

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.